Archive for September, 2009

Mohd @ Mohamad

muhammad
Persoalan:

Assallamualaikum,
nak tanya sikit pendapat ustaz tentang nama awalan kita iaitu MOHD.
mengikut fatwa dari mufti arab saudi mengatakan mesti guna hurup penuh
iaitu MUHAMMAD. Kerna apa MOHD itu bermaksud THE DOG WITH BIG MOUTH..
macamana ustaz.
terima kasih.

Jawapan:

Walllah a’lam. Semoga Allah akan mengampuni saya sekiranya ada salah silap dalam jawapan yang saya akan berikan nanti.

RAMADHAN KAREEM,

Saya puas juga mencari kenyataan dari ulama’ yang tersebut dalam waktu yang terbatas ini, setakat yang saya jumpa adalah seperti dibawah:

1) Rupanya apabila digoogle, ia sudah menjadi isu dunia dan semua orang mengambil kenyataan yang sama dan maksud yang sama. Apabila saya cek mohd/moh’d dalam kamus bahasa Inggeris http://www.askoxford.com/dan http://dictionary.cambridge.org/dengan menggunakan online dictionary mencari dalam American English,Idioms dan Phrasal Verbs carian saya tidak menemui jawapan.

2) Tentang ia adalah fatwa dari Mufti Saudi, saya tidak menjumpai fakta dan fatwa tersebut. Setakat saya jumpa adalah fatwa dari Mufti Siraj Desai (Pengetua Dar Ulum di Port Elizabeth,Afrika Selatan) dan Mufti Ebrahim Desai (Darul Ifta’,madrasah Inaamiyyah, Camperdown) sahaja berkenaan isu ini.

3) Berikut adalah jawapan dari Mufti Siraj Desai :

The advise to call a Mosque a Musjid, spell Makkah instead of Mecca and spell Muhammad in full is correct.However, the reasoning behind mosque being mosquito, Mecca being a pub and Mohd being a dog is not correct.

And Allah Ta’ala Knows Best.
Sumber.http://www.askimam.org/fatwa/fatwa.php?askid=20073453f43f71f098a47f6fbaa4ae9a

4) KESIMPULAN:

-Takde masalah pun nak guna. Isunya ialah kita TAK rajin nak tulis MOHAMAD/MOHAMMAD panjang-panjang. Dari itu,RAJIN2KANLAH DIRI. Carilah yang terbaik. Keluar dari fitnah orang.

– Takde kaitan pun Mohd dengan anjing. Dari itu, jangan susah-susahkankan diri. Islam sudahpun memudahkan kita. Amati ayat Allah al-Maidah: 101.

Advertisements

Leave a comment »

Kiamat Sudah Dekat

Ini bukan berkenaan dengan filem tetapi berkenaan persoalan yang dilontar dan dipanjang-panjangkan dalam internet. Begini bunyi persoalannya:

Cuba kira… 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan

dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan k ita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika dok bag ita u pada 21-12-2012 planet X akan lin tas mai kat bumi ni)Adakah k ita semua ni tergolong dalam 1/3 tu…….ALLAH sahaja maha mengetahui.. ……… .. cuba k ita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012 dan klik kat home page bawah ni untuk maklumat lanjut…

Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari ping ita nnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah te lin ga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: “Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!”, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Begitulah persoalan baru yang ditanya oleh salah seorang kakitangan UiTM. Beginilah jawapan ringkas:

1) Olimpik 2012 akan berlaku pada 27 julai hingga 12 Ogos, bertembung dengan Ramadhan. Sumber.

2) 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat.

3) (yang NASA Amerika dok bag ita u pada 21-12-2012 planet X akan lin tas mai kat bumi ni)

Fakta ni belum dijumpai lagi.Fakta yang setakat ini diperolehi seperti berikut.

1) planet X belum ditemui.

* Percival Lowell made a rough calculation of the likely location of the speculated planet. He used a telescope located in Arizona to search for the unknown planet. But by the time of Lowell’s death, in the year 1916, he had not found his Planet “X.”

2) ia tidak ada

“Planet X” included in current planetarium shows, since it does not exist. (kenyataan David Morrison,semior Scientist)

4) Adapun tentang hadis, boleh rujuk dalam lampiran di bawah. Di bawah ini ialah matan asal hadis tersebut (dengan ada beberapa perbezaan lafaz matan)

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بن عَبْدِ الْوَهَّابِ بن نَجْدَةَ الْحَوْطِيُّ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَهَّابِ بن الضَّحَّاكِ، حَدَّثَنَا إِسْمَاعِيلُ بن عَيَّاشٍ، عَنِ الأَوْزَاعِيِّ، عَنْ عَبْدَةَ بن أَبِي لُبَابَةَ، عَنْ فَيْرُوزَ الدَّيْلَمِيِّ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:”يَكُونُ فِي رَمَضَانَ صَوْتٌ”, قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ , فِي أَوَّلِهِ أَو فِي وَسَطِهِ أَو فِي آخِرِهِ؟ قَالَ:”لا، بَلْ فِي النِّصْفِ مِنْ رَمَضَانَ، إِذَا كَانَ لَيْلَةُ النِّصْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ يَكُونُ صَوْتٌ مِنَ السَّمَاءِ يُصْعَقُ لَهُ سَبْعُونَ أَلْفًا، وَيُخْرَسُ سَبْعُونَ أَلْفًا، وَيُعْمَى سَبْعُونَ أَلْفًا، وَيُصِمُّ سَبْعُونَ أَلْفًا”, قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ فَمَنِ السَّالِمُ مِنْ أُمَّتِكَ؟ , قَالَ:”مَنْ لَزِمَ بَيْتَهُ، وَتَعَوَّذَ بِالسُّجُودِ، وَجَهَرَ بِالتَّكْبِيرِ لِلَّهِ، ثُمَّ يَتْبَعُهُ صَوْتٌ آخَرُ، وَالصَّوْتُ الأَوَّلُ صَوْتُ جِبْرِيلَ، وَالثَّانِي صَوْتُ الشَّيْطَانِ، فَالصَّوْتُ فِي رَمَضَانَ، وَالمَعْمَعَةُ فِي شَوَّالٍ، وَتُمَيَّزُ الْقَبَائِلُ فِي ذِي الْقَعْدَةِ، وَيَغَارُ عَلَى الْحُجَّاجِ فِي ذِي الْحِجَّةِ وَفِي الْمُحْرِمِ، وَمَا الْمُحْرَّمُ؟ أَوَّلُهُ بَلاءٌ عَلَى أُمَّتِي، وَآخِرُهُ فَرَحٌ لأُمَّتِي، الرَّاحِلَةُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ بِقَتَبِهَا يَنْجُو عَلَيْهَا الْمُؤْمِنُ لَهُ مِنْ دَسْكَرَةٍ تَغُلُّ مِائَةَ أَلْفٍ”

(Rujukan:Kitab al-Ahad wa al Mathani oleh Ibn Abi ‘Asim Juzu’ 9 mukasurat 394,Mu’jamul Kabir oleh Abul Qasim Sulaiman bin Ahmad bin Ayyub bin Mathir al-Lakhmi asy-Syami ath-Thabrani, juzu’ 13 mukasurat 271)

RINGKAS STATUS HADIS INI IALAH DHAIF JIDDAN.

UNTUK PENJELASAN BOLEH RUJUK DI BAWAH.

Dalam perawi hadis ini ada seorang perawi bernama Abdul Wahhab bin Dhahhak dan dia adalah matruk (iaitu orang yang dinilai sebagai pernah menipu)

(Lihat: Majma’ az-Zawaaid wa Manba’ al-Fawaaid oleh al-Hafiz Nuruddin ‘Ali bin Abi Bakr al-Haithami, juzu’ 7 mukasurat 256)

Manakala dalam kitab al-Maudhu’at juzu’ 3 mukasurat 192, mengatakan hadis ini tidak sahih. ‘Atiqi mengatakan Abdul Wahhab merupakan matruk al-Hadis (sama seperti di atas), Ibn Hibban mengatakan tidah boleh berhujjah dengan hadis yang diriwayatkan olehnya, Ismail mengatakan Abdul Wahab ialah dhaif, kerana Abdah tidak melihat Fairuz dan Fairuz Tidak melihat Baginda SAW.

Imam ad-Daaruquthni mengatakan ini ialah hadis munkar

mohamad ridhauddin bin mohd salleh

Leave a comment »