TAQWA VS MATLAMAT

“ Ayah harap nanti apabila along kat UK nanti, jangan sesekali hilang identiti. Kekalkan jatidiri seorang muslim, jangan sesekali tinggalkan solat, pastikan quran sentiasa dibaca,difahami, jaga pergaulan antara lelaki dan wanita. Ingat tu…..Kekalkan taqwa dalam diri….bla,bla, bla” begitulah antara beberapa luahan nasihat ibu dan ayah apabila menghantar anaknya ke lapangan kapal terbang.

TAQWA

Mudah untuk dilafaz, sukar untuk diperolehi.Semua orang boleh melafazkan taqwa, tetapi berapa ramai orang yang boleh merasai kemanisan taqwa.

“ Ustaz, macamana kita nak tahu orang tu bertaqwa ke tak?” Tanya seorang peserta program Kem Ibadah untuk Remaja. Iman namanya. Nasrul Iman.

“ Hmmm tidaklah sukar sangat. Iman tengok orang yang tak pernah tinggal solat berjemaah di masjid, menunaikan arahan Allah, meninggalkan larangan Allah…itulah ciri-ciri orang yang bertaqwa.”

CABARAN YANG MENDESAK

Kita mungkin tidak menghadapi banyak masalah untuk nak generate taqwa sekiranya kita tinggal di kawasan pondok atau kawasan sekolah agama atau kampung yang menjaga agamanya. Tapi persoalannya ialah ramai di kalangan kita sekarang sudah terdedah dengan dunia yang terbuka, boleh access ke mana-mana laman web yang disukai, kalau dapat rakan yang kaki porno atau kaki ‘mengarut’,boleh ke nak bina taqwa?

Kat UK nanti, ingat ramai ke orang yang cover aurat elok-elok, ingat signboard macam kat Kelantan ke, semua tutup aurat elok-elok. Lagi la kalau tinggal pulak di kawasan non muslim, macamana nak bina taqwa ni, boleh ke?

BELLA

Ini selingan je ni. Pernah tengok cerita Bella tak ? Setiap hari bermula Isnin hingga Khamis jam 6.30-7.30 TV3, harap-harap jangan la miss solat Maghrib BERJEMAAH di surau atau masjid.

Dalam cerita tu, Shah mengimpikan untuk menjadi CEO Paradine Holdings, syarikat perhotelan yang terkenal setelah berbakti di syarikat itu selama 10 tahun. Tetapi oleh kerana merasa impiannya terancam, lalu dia mengambil sikap membunuh semua orang yang menjadi penghalang impiannya, termasuk Bella. Pelakon utama drama ini.

Shah mempunyai matlamat yang jelas.

Menjadi CEO Praradine Holdings

Dan dia buat apa sahaja untuk pastikan Paradine Holdings menjadi miliknya termasuk membunuh.

TEPAT DAN JELAS

Saya cuba melihat dari sudut yang berbeza dan positif, Shah mempunyai matlamat yang JELAS tetapi pastinya TIDAK TEPAT

Jelasnya ialah menjadi CEO Paradine Holdings

Tidak tepat ialah membunuh dan memecat pekerja yang tidak sependapat dengannya.

Apakah kita mempunyai matlamat hidup yang jelas dan tepat.

“ Saya ingin mendapat keredhaan Allah, ustaz” Jawab salah seorang pelajar dalam salah satu program motivasi yang saya anjurkan.

Mendapat keredhaan Allah itu TEPAT tetapi adakah JELAS.

“ Kalau setakat untuk mendapat keredhaan Allah, tak perlu untuk awak ke oversea. Awak duduk je kat kampung, berbakti kepada ibu dan ayah, Mungkin itu lagi elok.

“Sekarang ini kenapa awak nak ke oversea?”Tanya saya sekali lagi.

“ Emmmm untuk dapatkan segulung ijazah” jawabnya selamba.

“ Ok, kalau macam tu awak pergi, belajar lebih kurang dah la ye, bagi agak-agak lulus dah le. Ataupun awak belajar kat dalam Malaysia je,pun dapat juga segulung ijazah,kenapa pergi sampai ke luar negara?” perli saya.

Senyap. Dia sebenarnya keliru kenapa perlu pergi ke oversea. Kekeliruan ini akan menyebabkan dia boleh menjadi siapa-siapa sahaja di sana nanti. Pagi solat,petang minum arak, malam lepas solat isya’ clubbing.Kerana itu suasana di sana, bebas untuk buat apa sahaja.Tetapi dengan matlamat yang jelas dalam hidup akan memandu kita dengan selamat ke tempat yang dituju. SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

“ Mat, jom main bola” kata Said.

“ Alaa awak pegi la,aku nak study ni. SPM dah dekat dah ni,lagi 10 bulan nie.”

Bagitulah rutin pelajar yang mempunyai matlamat yang sangat jelas . Sanggup berkorban keseronokan dunia, untuk mencapai matlamatnya….

SPM 21A1.

Maka segala ‘syurga dunia’ ini semua akan dikurangkan. Akan lebih memberi fokus kepada 21 A1. Persoalannya ialah pernahkah kita mempunyai matlamat yang sama untuk TAQWA=21 A1.

Tak pernahkan? Kita hanya hidup dalam islam ini mengikut ke mana sahaja angin meniup

Ditiup ke timur, ke tikurlah kita meliuk

Ditiup ke barat, ke baratlah kita meliuk.

Agak bersemangat untuk beribadah,solatlah kita,tak bersemangat untuk beribadah tak solatlah kita. Kenapa kita tidak tegas sebagaimana Said tadi. Mempunyai PRINSIP, apa-apa perkara yang boleh menghalang fokus aku harus aku elakkan. Aku kena berusaha untuk bersungguh-sungguh.

Untuk membina taqwa jarang kita bersungguh-sungguh sebegitu bukan. Padahal semua kita tahu kita akan hadapi ‘examination’ Allah tak lama lagi dah, 60 tahun je lagi. Lepas tu, harap-harap dapat result yang paling gempak, boleh masuk syurga. Tak perlu nak bersusah payah lagi dah.

TAQWA VS MATLAMAT

Sekiranya kita ke oversea dengan matlamat yang JELAS dan TEPAT, maka isu dugaan di sana tidak timbul. Fitnah couple akan kita tangani sebaiknya. Tinggalkan solat tidak pernah melintas di hati. Segala cubaan dunia akan ditinggalkan hanya untuk mencapai matlamat

MENJADI ENGINEER MUSLIM TINGGI TAQWANYA,YANG AKAN MEMAHAT SEJARAH MENCIPTA TAMADUN

Jelas dan tepat.

® Ridha (ridharster@gmail.com)

Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    panglima said,

    Salam…

    nak mintak izin copy artikel ni ke blog ana boleh.
    Ana akan sertakan link blog ni sekali…

    Ana suka cara penyampaian ttg taqwa dlm artikel ni. Ana pun mmg belajar oversea, dan yang layari blog ana kbyknnya oversea…

    Jazakumullah
    Assalamualaikum..


Comment RSS · TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: